Doc.gr
Posted: Monday, 16 March 2015
Οι γονείς επιδιώκουν συζήτηση γύρω από το σεξ με τους εφήβους, αλλά...
Οι γονείς επιδιώκουν τη συζήτηση γύρω από το σεξ με τους εφήβους, αλλά ο φόβος των συμβουλών υψώνει «τείχη σιωπής».

Τα παιδιά μαθαίνουν πολλά για τη σεξουαλικότητα από φίλους και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά γονείς και έφηβοι συμφωνούν στο ότι οι γονείς θα πρέπει να είναι η πιο σημαντική πηγή παροχής πληροφοριών σχετικά με το σεξ και τη σεξουαλικότητα. Σε μια νέα μελέτη από τη Μινεσότα των Η.Π.Α., οι ερευνητές πήραν συνέντευξη από 1.605 γονείς κυρίως λευκών παιδιών, σχολικής ηλικίας, θέτοντας την ερώτηση από πού νομίζουν ότι θα έπρεπε τα παιδιά να αντλούν τις πληροφορίες τους σχετικά με τη σεξουαλικότητα, λαμβάνοντας υπ' όψιν από πού ουσιαστικά ενημερώνονται για το σεξ.

Ενώ το 98% των γονέων θεωρούσε ότι οι νέοι θα έπρεπε να αποκτούν σεξουαλική διαπαιδαγώγηση από τους γονείς τους, μόνο το 24% πίστευε ότι ήταν η κύρια πηγή παροχής πληροφοριών γύρω από τη σεξουαλική αγωγή. Οι περισσότεροι γονείς – συγκεκριμένα περίπου το 78% - είπαν ότι τα παιδιά αντλούν το μεγαλύτερο μέρος των πληροφοριών για το σεξ από φίλους και αντίστοιχα το 60 % απάντησε πως θεωρεί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως τη κύρια πηγή πληροφόρησης.

Η συντάκτρια της μελέτης και διδάκτορας Φιλοσοφίας Debra Bernat του Florida State University δήλωσε ότι «ωστόσο, με βάση προηγούμενη έρευνα οι νέοι δηλώνουν ότι οι γονείς αποτελούν για αυτούς την κύρια πηγή πληροφοριών σχετικών με το σεξ και ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στις αποφάσεις τους που αφορούν στο σεξ».

Η μελέτη που παρουσιάστηκε στο «Journal of Adolescent Health» «εγείρει το ερώτημα γιατί οι νέοι δεν μπορούν να αποκτήσουν τις πληροφορίες που αναζητούν και προτιμούν από τους ίδιους τους γονείς τους» σύμφωνα με τη διδάκτορα Ψυχολογίας και κλινική ψυχολόγο Nancy Irwin, η οποία ασχολείται με θέματα της παιδικής ηλικίας και της εφηβικής σεξουαλικότητας. Συγκεκριμένα, η Irwin δήλωσε πως αυτό θα πρέπει να αποτελέσει εγερτήρια φωνή προς τους γονείς: «Εσείς και τα παιδιά σας θέλετε ακριβώς το ίδιο πράγμα. Αυτό που λείπει είναι τα κατάλληλα εργαλεία».

Παρά το γεγονός ότι υπήρξε μεγάλη αμφισβήτηση ως προς τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, η πλειονότητα των γονέων αναφέρει τους εκπαιδευτικούς ως τη δεύτερη προτιμώμενη πηγή παροχής πληροφοριών. Ακολουθούν οι επαγγελματίες υγειονομικής περίθαλψης και στη συνέχεια οι θρησκευτικοί ηγέτες, ενώ, σύμφωνα με τη συντάκτρια της έρευνας, τα σχολικά προγράμματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης είναι πολύ σημαντικά, δεδομένου ότι μπορούν να αποτελέσουν τη μοναδική πηγή πληροφοριών για ορισμένους νέους ανθρώπους.

Η εν λόγω μελέτη δεν έκανε διαφοροποίηση ανάμεσα στα είδη των μέσων μαζικής ενημέρωσης, κάτι που μπορεί να εξηγήσει γιατί μόνο το 3,5% των γονέων τα αποδέχεται ως «καλή» πηγή για τους εφήβους και όπως εξηγεί η Bernat, «το ποσοστό των γονέων που υποστηρίζουν ότι τα Μ.Μ.Ε. είναι καλή πηγή παροχής πληροφοριών θα μπορούσε να ήταν διαφορετικό, αν είχαμε κατηγοριοποιήσει τις ταινίες, την τηλεόραση, τα βιβλία και το διαδίκτυο, διευκρινίζοντας ποιο παρέχει ενημέρωση στα νεαρά άτομα».

Πηγή: Health Behavior News Service


  • Διάδωσέ αυτό το άρθρο: