Doc.gr
Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2015
ΚΟΙΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ
Όταν αισθάνεστε κατάθλιψη, ίσως να μην είναι τόσο εύκολο να καταλάβετε  γιατί. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κατάθλιψη δεν οφείλεται σε μία μόνο αιτία. Αντιθέτως, προκύπτει από έναν συνδυασμό πραγμάτων - τα γονίδιά σας, τα γεγονότα στο παρελθόν σας, τις τρέχουσες περιστάσεις σας, και άλλους παράγοντες κινδύνου.

Πιο κάτω αναφέρονται ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να παίξουν κάποιο ρόλο στην εμφάνιση της κατάθλιψης.


Βιολογία.
Εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν οι άνθρωποι γίνονται καταθλιπτικοί. Οι μελέτες όμως δείχνουν ότι ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου, δεν  φαίνεται να  λειτουργούν κανονικά.  Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να προκληθεί από    αλλαγές στα επίπεδα ορισμένων χημικών ουσιών στον εγκέφαλο, που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές.

Γενετική.
Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι, εάν η κατάθλιψη υπάρχει στο οικογενειακό  σας περιβάλλον, έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνετε καταθλιπτικοί. 

Φύλο.
Οι μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες έχουν περίπου διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να γίνουν καταθλιπτικές. Κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα γιατί. Οι ορμονικές αλλαγές που οι γυναίκες υφίστανται σε ορισμένες περιόδους της ζωής τους μπορεί να είναι ένας από τους παράγοντες.

Ηλικία.
Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης. Αυτή η κατάσταση μπορεί να συνδυάζεται με άλλους παράγοντες όπως τη μοναχική ζωή και την έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης.

Καταστάσεις υγείας.
Οι καταστάσεις όπως η ύπαρξη καρκίνου, καρδιακών παθήσεων, προβλημάτων του θυρεοειδούς, χρόνιων πόνων, και πολλών άλλων αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

Τραύμα και θλίψη.
Τραύματα, όπως είναι η βία, η σωματική ή  συναισθηματική κακοποίηση, ανεξάρτητα εάν έχουν προκληθεί νωρίς στη ζωή ή πιο πρόσφατα, μπορούν να προκαλέσουν κατάθλιψη. Επίσης η κατάθλιψη μπορεί να προκληθεί από τη θλίψη μετά το θάνατο ενός φίλου ή αγαπημένου προσώπου.

Αλλαγές και στρεσογόνα γεγονότα. 
Δεν προκαλεί απορία το γεγονός ότι οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια  καταστάσεων  στρες,  όπως κατά τη διάρκεια  διαζυγίου ή φροντίδας  αρρώστου συγγενή. Ωστόσο, ακόμη και θετικές αλλαγές, όπως γάμος ή διορισμός σε καινούργια δουλειά, μπορούν μερικές φορές να προκαλέσουν κατάθλιψη. Φάρμακα και ουσίες. Πολλά από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα κατάθλιψης. Το αλκοόλ και η κατάχρηση ουσιών είναι κοινό στοιχείο ανάμεσα στα καταθλιπτικά άτομα. Αυτό κάνει συχνά την κατάσταση τους χειρότερη. Μερικοί άνθρωποι έχουν καθαρή συναίσθηση τι είναι αυτό που τους κάνει  καταθλιπτικούς. Άλλοι όχι. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε  είναι ότι η κατάθλιψη δεν είναι δικό σας σφάλμα. Δεν είναι ελάττωμα του χαρακτήρα σας. Είναι μια ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε  και ανεξάρτητα από την αιτία, υπάρχουν πολλοί καλοί τρόποι θεραπείας της.  

 
ΕΠΟΧΙΚΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ 
Η εποχική συναισθηματική διαταραχή, ή ΕΔΕ, επίσης γνωστή ως  κατάθλιψη του χειμώνα, είναι μια συναισθηματική διαταραχή ή διαταραχή της διάθεσης.

Οι περισσότεροι πάσχοντες από ΕΔΕ έχουν φυσιολογική ψυχική υγεία κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους,   βιώνουν όμως συμπτώματα κατάθλιψης  το χειμώνα ή το καλοκαίρι.
Η ΕΔΕ είναι σπάνια, ίσως και ανύπαρκτη, στης τροπικές ζώνες, αλλά η ύπαρξη της  είναι υπολογίσιμη στα γεωγραφικά πλάτη των 30° Βόρεια (ή Νότια ) και υψηλότερα.Θεωρείται, ότι οι εποχικές διακυμάνσεις της διάθεσης σχετίζονται ως επί το πλείστον με το φως της ημέρας και όχι με την θερμοκρασία. Για το λόγο αυτό, η ΕΔΕ είναι διαδεδομένη ακόμα και σε μέρη μεσαίου  γεωγραφικού πλάτους με ήπιους χειμώνες, όπως το Σιάτλ και το Βανκούβερ. Οι άνθρωποι που ζουν στις αρκτικές περιοχές είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς  στην επίδραση των πολικών νυχτών. Οι  παρατεταμένες περίοδοι συννεφιάς μπορούν επίσης να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της  ΕΔΕ. Η ΕΔΕ είναι μια σοβαρή διαταραχή, που μερικές φορές προκαλεί  δυσθυμία ή κλινική κατάθλιψη. Υπάρχουν μια σειρά από θεραπείες για την αντιμετώπιση της ΕΔΕ. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται οι φωτοθεραπείες, οι θεραπείες με φάρμακα, με ιονισμένο αέρα όπως και  η γνωσιακή ψυχοθεραπεία.


  • Διάδωσέ αυτό το άρθρο: